Subsidieregeling 'Versterking cyberweerbaarheid' stimuleert samenwerkingsverbanden
Ter verhoging van de cyberweerbaarheid van ondernemend Nederland stimuleert Het Digital Trust Center (DTC) samenwerkingsverbanden van bedrijven in niet-vitale sectoren met een subsidieregeling. In 2024 wordt er een bedrag van 600.000 euro beschikbaar gesteld aan de beste projectplannen die gericht zijn op het verhogen van de cyberweerbaarheid van bedrijven. Dit kunnen duurzame samenwerkingen zijn in de keten, regio, sector of branche. Projecten die de cyberweerbaarheid van bedrijven op een structureel blijvende wijze die schaalbaar is voor alle ondernemers in Nederland vergroten, kunnen een subsidie ontvangen van maximaal € 150.000.
Cyberweerbaarheidsnetwerk
In een cyberweerbaarheidsnetwerk werken ondernemers samen met andere organisaties aan het vergroten van de cyberweerbaarheid, binnen en tussen niet-vitale branches, sectoren en regio’s. Hoewel de subsidie niet bestemd is voor vitale sectoren, mogen ze wel onderdeel zijn van het netwerk. Ze beschikken immers over veel kennis en expertise die kan bijdragen aan het succes van het cyberweerbaarheidsnetwerk.
Netwerken: delen 'good practices' en blauwdrukken
Het DTC vraagt de deelnemende bedrijven actief hun kennis en resultaten over het opzetten van een samenwerkingsverband te delen, zodat het DTC op deze plek de 'lessons learned' aan andere bedrijven kan overbrengen. De verwachting is namelijk dat in de samenwerkingsverbanden kant en klare 'good practices' en blauwdrukken ontstaan die bruikbaar zijn voor andere bedrijven. Zo reikt de subsidieregeling verder dan de bedrijven die een subsidie hebben ontvangen.
Mijn Cyberweerbare Zaak - cybersubsidie voor kleine bedrijven
Voor kleine bedrijven met 1 - 50 medewerkers stelt het Digital Trust Center tijdelijk een subsidiebudget beschikbaar voor ondernemers die financiële knelpunten ervaren bij het treffen van belangrijke cybermaatregelen. Lees snel meer over Mijn Cyberweerbare Zaak en check of er maatregelen zijn die jij nog moet nemen voor de veiligheid van je bedrijf. Met de CyberVeilig Check voor mkb en zzp haal je je actiepuntenlijst op.
Subsidieregeling 2024 geopend vanaf 2 september
Deze subsidieregeling is gesloten
De subsidieregeling Versterking Cyberweerbaarheid wordt vanaf 2 september 2024 weer opengesteld. Met deze subsidieregeling stimuleert het Digital Trust Center (DTC) publiek private samenwerking om sectoren, regio's en ketens cyberveiliger te maken. Dit jaar zal de subsidieregeling voor het eerst ook opengesteld worden voor Caribisch Nederland.
Interesse?
Lees meer over de subsidieregeling in de hand-out 'Versterking cyberweerbaarheid.'
Samenwerkingsvormen Cyberweerbaarheid
De subsidieregeling ondersteunt 2 mogelijke vormen van samenwerking:
- Meerdere ondernemingen stellen gezamenlijk een cyberweerbaarheidsplan op en een penvoerder vraagt vervolgens namens de individuele bedrijven een subsidie aan. De penvoerder is 1 van de deelnemers aan het samenwerkingsverband. Het samenwerkingsverband bestaat in dit geval uit minimaal 2 en maximaal 8 deelnemers en heeft als doel het behartigen van de belangen van ondernemingen die niet actief zijn in de vitale sectoren.
- Ook een verband met een rechtspersoonlijkheid (bijvoorbeeld een stichting) dat tot doel heeft de behartiging van cyberweerbaarheid van niet-vitale ondernemingen, kan een subsidieaanvraag indienen. De stichting is dan ontvanger van de subsidie.
Bekijk alle samenwerkingsverbanden en cybersecurity initiatieven
Het DTC brengt alle initiatieven in kaart die ondernemers helpen om veiliger digitaal te ondernemen in de landelijke Cybersecurity Wegwijzer. Voldoet jouw initiatief aan de voorwaarden? Laat het ons weten, dan breiden we het Wegwijzer Cybersecurity graag uit.
Subsidieregeling 2018
Een onafhankelijke adviescommissie heeft 6 voorstellen geselecteerd die in aanmerking zijn gekomen voor de subsidieregeling 2018 van het DTC.
De 6 gesubsidieerde projecten zijn:
- Cyberweerbaarheid Nederlandse Defensie- & Veiligheidsindustrie (DVI)
- Cybersecurity Center Maakindustrie
- Cyber Security Awareness Havengemeenschap Port of Amsterdam
- Vergroting cyberweerbaarheid groentezaadveredelingsbedrijven
- Cyberweerbaarheid in Limburg
- Cyberweerbaarheid door samenwerking in Noord-Nederland
Subsidieregeling 2019
Een onafhankelijke adviescommissie heeft 7 voorstellen geselecteerd die in aanmerking komen voor de subsidieregeling 2019 van het DTC.
De 7 gesubsidieerde projecten zijn:
- NuBNO – De 8e disbalans: Digitale Veiligheid in zorginstellingen
- Stichting Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport – Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport
- Schiphol Nederland B.V. – CYSSEC 2.0
- Stichting Cyberwerkplaats – Cyberworkplace
- VitrumNet B.V. – CND CyberweerbaarheidsNetwerk Drechtsteden
- GEU - Cyberweerbaarheid in het educatieve domein (leermiddelen en toetsen)
- NBIP - Geautomatiseerde distributie van abusemeldingen- meetinstrument voor Cyberweerbaarheid
Subsidieregeling 2020
Een onafhankelijke adviescommissie heeft 6 voorstellen geselecteerd die in aanmerking komen voor de subsidieregeling 2020 van het DTC.
De 6 gesubsidieerde projecten zijn:
Subsidieregeling 2021
Een onafhankelijke adviescommissie heeft 6 voorstellen geselecteerd die in aanmerking komen voor de subsidieregeling 2021 van het DTC.
De 6 gesubsidieerde projecten zijn:
Subsidieregeling 2022
Een onafhankelijke adviescommissie heeft 6 voorstellen geselecteerd die in aanmerking komen voor de subsidieregeling 2022 van het DTC.
De 6 gesubsidieerde projecten zijn:
Subsidieregeling 2023
Een onafhankelijke adviescommissie heeft 6 voorstellen geselecteerd die in aanmerking komen voor de subsidieregeling 2023 van het DTC.
De 6 gesubsidieerde projecten zijn:
Lees meer op RVO.nl
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is de belast met de uitvoering van deze subsidieregeling. Lees hoe de regeling in elkaar zit, wat de voorwaarden zijn en hoe je je project kunt aanmelden voor deze subsidieregeling.