Cloud
Voor ondernemers zijn er verschillende manieren om digitaal te werken. Je kunt kiezen om al je bestanden lokaal op te slaan en alle applicaties op je eigen computer te draaien. Of je kunt werken in de cloud. Dat houdt in dat bestanden en/of applicaties online opgeslagen worden. Dan zijn ze vanaf elke locatie met een internetverbinding te benaderen. Het gebruik van cloudoplossingen binnen het bedrijfsleven neemt toe.
Wat is de cloud?
De cloud kun je zien als een online netwerk van servers met bestanden of applicaties die je gebruikt. Via internet maak je verbinding met deze servers, waardoor je overal toegang kunt krijgen tot deze bestanden en applicaties. Op oude afbeeldingen van netwerkopstellingen werd het internet vaak met een wolkje aangeduid. Daar komt de naam 'cloud' vandaan.
Voordelen van de cloud
Werken in de cloud heeft veel voordelen. Zo heb je via het internet toegang tot al je programma's en bestanden. Daardoor kan je op vrijwel elke locatie werken. Ook de schaalbaarheid en kosten kunnen een voordeel zijn om in de cloud te werken: zo kan je opslagruimte makkelijk verhogen, zonder dat je extra (fysieke) opslagapparatuur hoeft aan te schaffen. Daarnaast is de cloud in veel gevallen veiliger. Als je bestanden enkel lokaal opslaat, is de kans groot dat bij een defecte computer of laptop bestanden verloren gaan. Als deze bestanden in de cloud zijn opgeslagen gaan er geen bestanden verloren bij een defect apparaat. In de cloud zijn bestanden vaak op diverse backupsystemen opgeslagen, zodat bij een defect apparaat geen bestanden verloren gaan. Tot slot bieden clouddiensten vaak mogelijkheden om op afstand samen te werken. Bijvoorbeeld door middel van softwarepakketten waarin gezamenlijk aan bestanden gewerkt kan worden.
Risico's van de cloud
Het werken in de cloud kan ook enkele risico's met zich meebrengen. Zo is het mogelijk dat bij een verstoring van de diensten of het internet, je tijdelijk geen werkzaamheden uit kan voeren omdat je niet meer bij je bestanden kan. De kans dat dit gebeurt is niet per se groter dan een verstoring in je eigen IT-omgeving. Dit is echter erg afhankelijk van zowel je eigen IT als die van je cloudleverancier. Maak duidelijke afspraken met de cloudleverancier om storingen te voorkomen en snel te verhelpen.
Mogelijkheden en risico's
Het gebruik van clouddiensten is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Met deze groei is een toename in flexibiliteit, functionaliteit, maar ook complexiteit merkbaar. Bij een verhuizing naar de cloud is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de verschillende mogelijkheden en risico's.
Aan de slag
Kiezen voor de cloud
Wil je weten of het werken in de cloud past binnen bij jouw bedrijf? Lees je in over kiezen voor de cloud.
Kiezen van een cloudleverancier
Hoe kies je de cloudoplossing die voor jouw bedrijf het meest geschikt is? Lees waar je op moet letten.
Beveilig je cloudomgeving
Heeft jouw organisatie voor een cloudomgeving gekozen? Overweeg dan om alerts in te stellen.
Veiligheid en privacy
Hoewel clouddiensten niet per se veiliger of onveiliger zijn dan een eigen IT-omgeving, zijn de risico’s, kosten en mogelijkheden vaak wel verschillend. De toegang tot clouddiensten is vaak afgeschermd met een gebruikersnaam en wachtwoord. In veel gevallen is er nog een extra controle, in de vorm van tweefactorauthenticatie. Dat is belangrijk, omdat je mogelijk gevoelige informatie in de cloud plaatst.
De bestanden die je in de cloud bewaart, zijn en blijven van jou. Vaak machtig je de clouddienst om bepaalde dingen met jouw bestanden te kunnen doen. Zoals het maken van back-ups en het delen van bestanden als jij aangeeft dat je dat wilt doen. Om zeker te weten wat een cloudleverancier met jouw gegevens doet is het belangrijk het privacybeleid goed door te nemen. Daarnaast is het van belang dat je aan de wet- en regelgeving voldoet om bijvoorbeeld een datalek te voorkomen. Doe je dit niet dan heeft dit als gevolg een mogelijke boete van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).