Neptelefoontjes

Naast de dagelijkse online informatiestroom via de e-mail, social media accounts en verschillende notificaties krijgen veel ondernemers helaas ook wel eens te maken met neptelefoontjes, ook wel bekend als telefoonfraude. Er bestaan vele varianten van telefoonfraude en het wordt steeds lastiger om de verschillende vormen te onderscheiden. Hieronder enkele vormen die oplichters veel gebruiken:

Hoe herken ik een neptelefoontje?

Een aantal adviezen op een rij om kwaadaardige telefoontjes te onderscheiden.

Social engineering

Social engineering kent vele vormen. Het principe is dat criminelen je op allerlei manieren informatie proberen te ontfutselen. Ze doen zich hierbij vaak voor als iemand anders en gebruiken psychologische manipulatie.

Helpdeskfraude

Bij telefonische helpdeskfraude word je zogenaamd gebeld door een medewerker van een (groot) softwarebedrijf, bijvoorbeeld Microsoft of Apple. Deze vraagt je om bepaalde (kwaadaardige) software te installeren.

Gemiste oproep

De kans bestaat dat je een gemiste oproep ontvangt van een vreemd of buitenlands telefoonnummer. Op het moment dat je contact opneemt en terugbelt begint de teller te lopen. Op deze manier kan er zomaar veel geld van je rekening wordt afgeschreven.