Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP)
Deelnemers samenwerkingsverband
- Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP)
- Stichting AbuseIO
Subsidie
1-72019 t/m 30-6-2021
Oprichtingsjaar
Actief sinds 2002, in deze samenwerking sinds 2018
Regio
Landelijk
Sector
Internet Service Providers (ISP’s), Hosting Providers, Cloud Providers
- Octavia de Weerdt
Over Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP)
De stichting Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP) en AbuseIO hebben samen met andere stakeholders het plan opgevat om aanbieders van digitale infrastructuur te mobiliseren om meer te gaan doen met het bestrijden van misbruik en cybercriminaliteit in hun netwerken.
Doelstellingen
De stichting Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP) en AbuseIO hebben samen met andere stakeholders het plan opgevat om aanbieders van digitale infrastructuur te mobiliseren om meer te gaan doen met het bestrijden van misbruik en cybercriminaliteit in hun netwerken.
Aan de hand van een gezamenlijke aanpak kunnen bedrijven daadwerkelijk zelf iets doen aan de bestrijding van cybercriminaliteit. Deze aanpak is gericht op het proactief informeren over hetgeen zich in hun netwerken afspeelt.
Een essentiële randvoorwaarde voor het bereiken van die ambitie is het realiseren van één sectoraal aansluitpunt voor alle Nederlandse digitale service providers (DSP's). Via dat aansluitpunt kan informatie snel, gericht op een gestandaardiseerde manier worden verspreid, wordt versnippering voorkomen, worden DSP's ontzorgd en wordt de drempel voorheen om meer aan bestrijding van cybercriminaliteit te doen aanzienlijk verlaagd.
Omdat de beoogde partijen netwerk, hosting of cloud diensten leveren heeft deze centrale functie een groot effect op de uiteindelijk doelgroep. De providers leveren immers hun diensten aan het bedrijfsleven in Nederland en daarbuiten. Door deze providers te motiveren tot handelen, wordt het gehele mkb bereikt en kan cybercriminaliteit effectiever bestreden worden.
Activiteiten
- Het uitbouwen van de informatiedeling functie van www.abuseplatform.nl tot een volledig, functioneel operationeel systeem voor honderden bedrijven.
- Het toevoegen van een door TU Delft ontwikkeld meetinstrument voor het meten van de cyberweerbaarheid van de op het platform aangesloten bedrijven, en het gericht verspreiden van die informatie.
- Het toevoegen van publieke en andere digitale bronnen met relevante informatie over de netwerken van aangesloten bedrijven.
- Het aansluiten van tientallen tot enkele honderden DSP's.
- Het geven van inzicht in digitale kwetsbaarheden van niet-vitale ondernemingen.
Resultaten tot nu toe
Deelnemers
- Aantal: 122 brands, 131 contacts
- Actief: 8
Meldingen verwerkt per 1 juli 2019
- Botnet infection: 100.344
- RBL Listed: 56.180
- Spamvertised website: 302
- Malware infection: 7.405
Meer cyberweerbaarheidsnetwerken van het DTC
Het Digital Trust Center stimuleert samenwerkingsverbanden van bedrijven die groepen ondernemers helpen met veilig digitaal ondernemen. In een cyberweerbaarheidsnetwerk werken ondernemers samen met andere organisaties aan het vergroten van de cyberweerbaarheid, binnen en tussen branches en regio’s in de niet-vitale sectoren.