Stappenplan Basisbeveiliging router instellen
Je kunt zelf aan de slag gaan met de basisbeveiliging van je bedrijfsrouter(s). Bij het aanpassen van de instellingen is het handig om de handleiding van je router bij de hand te hebben, omdat dit per apparaat verschilt. Hieronder volgt een stappenplan om de basisbeveiliging van je router in te stellen.
1. Verander het standaardwachtwoord
Alle routers worden uit de fabriek geleverd met een standaardwachtwoord en soms zelfs helemaal geen wachtwoord. Meestal is dit een zwak wachtwoord, zoals password of admin. Bovendien zijn op internet lijsten te vinden met standaardwachtwoorden van verschillende soorten routers. Op die manier wordt het dus voor anderen erg makkelijk om in te loggen op je router. Verander het wachtwoord daarom in een sterk wachtwoord dat je zelf hebt gekozen.
2. Zorg ervoor dat je alleen vanuit de eigen bedrijfscomputer(s) of -netwerk op je router kunt inloggen
Vrijwel alle routers hebben de mogelijkheid om beheer op afstand toe te staan. Dit is bedoeld voor beheerders om op afstand instellingen op routers te kunnen wijzigen, maar in de praktijk betekent het dat iedereen (met het juiste wachtwoord) direct vanaf het internet kan inloggen op je router. Dat is niet verstandig en in de meeste gevallen ook niet nodig. Vink deze optie, die vaak remote administration genoemd wordt, uit in het menu van de router.
3. Update de software op de router
Routers draaien ook op software (die meestal firmware wordt genoemd) en daar komen ook regelmatig updates voor uit waarmee veiligheidslekken worden opgelost. Update dus in ieder geval de firmware als je de router in gebruik neemt, en het liefst ook regelmatig daarna. Schakel altijd de hulp in van iemand die hier verstand van heeft als je niet zelf weet hoe dit moet.
4. Zet onnodige opties uit
Routers beschikken over allerlei geavanceerde opties die vooral in bedrijven handig kunnen zijn, maar die kleinere bedrijven of thuisgebruikers over het algemeen niet gebruiken. Het beste is om rustig door de instellingen heen te kijken om te zien wat je nodig hebt en wat niet. Als je het niet zeker weet, is het aan te raden om de hulp in te schakelen van iemand die er verstand van heeft. Hieronder een aantal vuistregels voor mogelijkheden die je router misschien heeft:
- SNMP kun je uitzetten.
- uPnP is uit te zetten, maar dit kan gevolgen hebben voor sommige programma's.
- DMZ kun je uitzetten.
- VoIP router / VOIP gateway: kun je uitzetten als je geen gebruik maakt van internettelefonie.
Heb jij de cybersubsidie al aangevraagd?
Schakel de hulp in van een IT-dienstverlener en zorg ervoor dat je bedrijf goed voorbereid is. Via Mijn Cyberweerbare Zaak kun je nu tijdelijk tot 50% subsidie ontvangen voor veilige netwerktoegang/wifi en andere cybermaatregelen.