Terugblik bijeenkomst 5 jaar DTC

Het Digital Trust Center (DTC) bestaat vijf jaar. Om dat te vieren was er op dinsdag 9 mei een symposium in het Centraal Ketelhuis in Amersfoort. Zo'n 75 gasten vanuit het netwerk van DTC waren aanwezig voor een feestelijk, maar vooral ook inhoudelijk programma. Het thema van deze dag was ‘Van weten naar doen’. Een terugblik en fotoverslag van het eerste DTC-lustrum.

De Wagenwerkplaats in Amersfoort, met al z’n monumentale gebouwen, ademt de nostalgie van weleer. Tot begin van de eeuw werden hier nog goederenwagons gerepareerd. Maar die tijd lijkt vandaag ver weg in het Centraal Ketelhuis, waar het Digital Trust Center (DTC) een bijeenkomst houdt vanwege het vijfjarig bestaan. Teamleden van DTC zelf, maar ook ambtenaren van andere overheidsonderdelen, wetenschappers en partners van samenwerkingsverbanden zijn aanwezig.

Na een welkom door relatiemanager Anouk de Rooij is het woord aan DTC-manager Michel Verhagen die verheugd is om zoveel mensen "van het eerste uur" te zien. Hij blikt terug op de ontstaansgeschiedenis van het DTC. Hoe het DTC vanuit een klein programma uitgroeide tot een organisatie die niet meer weg te denken is uit de Nederlandse wereld van cyberweerbaarheid.

Het DTC heeft de afgelopen vijf jaar een flinke portefeuille aan producten en diensten opgebouwd die gericht is op het vergroten van de cyberweerbaarheid van Nederlandse bedrijven. De 'Notificatiedienst', verschillende scans en tools en een actieve online community bijvoorbeeld. Tijdens het symposium lanceert Michel de nieuwste tool om DTC's missie te doen slagen: de 'CyberVeilig Check voor zzp en mkb'. Met deze laagdrempelige scan kunnen zzp'ers en mkb'ers binnen 5 minuten een eigen actieplan opstellen om hun cyberveiligheid op orde te brengen.

Vervolgens is het woord aan Jos de Groot, directeur van de directie Digitale Economie bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Hij legt uit hoe belangrijk het DTC is voor het ministerie en welke centrale positie het inneemt tussen alle verschillende samenwerkingsverbanden en initiatieven op gebied van cyberweerbaarheid. Tot slot bedankt Jos Michel persoonlijk voor zijn inzet voor het DTC.

Ook heeft de minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens een videoboodschap ingesproken voor het symposium, waarin ze ingaat op het thema van de dag ‘Van weten naar doen’. En bovenal wenst ze iedereen een feestelijke dag toe.

Daarna is het de beurt aan gastspreker Michel van Eeten, hoogleraar op het gebied van cybersecurity aan de TU Delft. In een flitsende presentatie van ongeveer een half uur geeft hij een kritische blik op cyberweerbaarheid. Zo signaleert de professor dat er een overaanbod aan adviezen is, wat soms tot een onwerkbare situatie leidt voor ondernemers. Bovendien zijn veel adviezen tegenstrijdig of verkeerd. Zijn hoofdboodschap: focus je niet op gedragsverandering bij de ondernemer, maar bij IT-dienstverleners. Daarmee kun je ondernemers nog beter van dienst te zijn op gebied van cyberweerbaarheid.

Na een korte pauze is het tijd voor het interactieve programma. Onder begeleiding van Tonco Modderman van Publieke Sprekers gaan deelnemers uiteen in verschillende groepen. Elke groep gaat onder begeleiding van één van de DTC-teamleden via diverse methodes met elkaar brainstormen over de vraag hoe je de mkb’er daadwerkelijk in actie krijgt om z’n cyberweerbaarheid te vergroten; 'van weten naar doen'.

Eén van de groepen pakt de vraagstelling aan vanuit verschillende perspectieven: wat zouden voetbalcoaches vinden, of juristen, of journalisten, of boomers? Dat leidt tot verrassende ideeën, zoals een 'boomfluencer' om de wat oudere ondernemers te overtuigen van het belang van cyberweerbaarheid. Een andere groep geeft via een roulatiesysteem ideeën en oplossingen aan elkaar door om tot heel vernieuwende inzichten te komen. Volgens Tonco leidt dat soms ook tot enkele “minder orthodoxe ideeën”, zoals door de overheid ingehuurde ethische hackers.

"Dat gaat wellicht wat ver", concludeert Michel Verhagen in zijn slotoverweging. Maar er zijn nog genoeg interessante middelen waar het DTC aan werkt en over nadenkt, zoals een 'cyberweerbaarheidscertificering'. Ook de krachtenbundeling met het CSIRT-DSP en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) wordt een belangrijke mijlpaal. De komende jaren ligt er dus nog genoeg werk voor het DTC in de missie om de ruim 2 miljoen Nederlandse bedrijven cyberweerbaar te maken.

Alle foto's van deze bijeenkomst: