Maak in 3 stappen een goede back-up
Je denkt misschien dat het je niet zal overkomen, maar wist je dat één op de vier mkb-bedrijven te maken krijgt met een cyberaanval zoals ransomware of phishing? Een vervelende ervaring die een flinke impact op je bedrijf kan hebben.
Helemaal voorkomen kun je deze situaties niet. Je kunt wel de eventuele schade zoveel mogelijk beperken. Hoe? Door het maken van goede back-ups van je bedrijfsgegevens. Een goede back-up is je vangnet als je, door welke oorzaak dan ook, niet meer bij je bestanden kunt. Het kan soms zelfs je laatste redmiddel zijn!
Op deze pagina helpen we je op weg met bruikbare tips, een back-up test, een animatie en strategieplan. Bekijk ook het verhaal van een ondernemer die door een goede back-up haar bestanden wist te redden van een ransomware aanval.
Wat is eigenlijk een back-up?
Er zijn twee soorten back-ups: een bestandskopie en systeemkopie. Een bestandskopie kopieert alleen je bestanden. Een systeemkopie is een één-op-één kopie van de complete harde schijf van je computer. Wanneer er iets mis gaat kan deze kopie geraadpleegd worden om bestanden, instellingen en programma’s te herstellen. De meest veilige optie is dus om regelmatig, bij voorkeur dagelijks, een systeemkopie te maken.
Back-up test voor bedrijven
Hoe goed is de back-up?
Test het hier:
Een goede back-up maken doe je zo
Met af en toe wat bestanden naar een externe harde schijf kopiëren ben je er niet. Wil je het echt goed doen en de schade beperken bij een cyberincident of cyberaanval? Volg dan de 3-2-1 regel voor het maken van back-ups. Wat houdt de 3-2-1 regel in? Zorg ervoor dat je:
-
3 versies van je gegevens hebt
Zorg ervoor dat je minimaal drie versies hebt van al je belangrijke bedrijfsgegevens: de originele bestanden en twee back-ups. Met meerdere back-ups verklein je de kans dat je je gegevens kwijtraakt.
-
2 verschillende media gebruikt
Bewaar je back-ups op ten minste twee verschillende typen media, zoals een externe harde schijf en een cloud-opslagdienst. Door je gegevens op verschillende plaatsen te bewaren, ben je beter beschermd als één medium faalt.
-
1 kopie op een andere locatie bewaart
Het noodlot kan op meerdere manieren toeslaan. Zo heeft een fysieke back-up andere risico's dan een digitale back-up. Bewaar je back-up dus op verschillende locaties, fysiek (bijvoorbeeld op een externe harde schijf) én digitaal.

Interactieve video: Hoe maak je een back-up?
Ben je wel eens je laptop of mobiele telefoon verloren? Dit kan een drama zijn. Een goede back-up kan een laatste redmiddel zijn als je bedrijf is aangevallen. Leer in 2 minuten hoe je een back-up van je werk maakt.
Aan de slag
Het belangrijkste over een back-up weet je nu. Hier vind je meer nuttige informatie over het maken van back-ups:

Starten met cybersecurity
Heb je nog geen kennis en ervaring? Pak het dan praktisch en gefaseerd aan met de CyberVeilig Check voor zzp en mkb. Weet binnen 5 minuten wat je vandaag te doen staat om je bedrijf beter te beschermen tegen cyberaanvallen. Download je eigen actielijst en ga vandaag nog aan de slag met onze praktische instructies en tips.