Om de cyberweerbaarheid van ondernemend Nederland te vergroten, stimuleert het Digital Trust Center (DTC) de opzet van samenwerkingsverbanden sinds 2018 met de subsidieregeling 'Versterking Cyberweerbaarheid'. Dit kunnen duurzame samenwerkingen zijn in de keten, regio, sector of branche. Projecten die de cyberweerbaarheid van bedrijven op een structurele en schaalbare wijze vergroten en voldoen aan de gestelde criteria, kunnen aanspraak maken op de subsidie.
Dit jaar hebben 9 combinaties van publiek private organisaties een plan ingediend voor de subsidieregeling Versterking Cyberweerbaarheid. Van de ingediende plannen hadden er 3 betrekking op het verhogen van de cyberweerbaarheid in een sector. De rest van de voorstellen was landelijk of op een specifieke regio gericht. Een onafhankelijke adviescommissie heeft 5 projecten uitgekozen die subsidie krijgen.
-
Cool Cyberweerbaarheidsplan
Nederlandse Vereniging voor Koel- en Vrieshuizen (Nekovri) is de belangrijkste (branche)organisatie in Nederland op het gebied van temperatuurgevoelige producten. Leden zijn koel- en vriesbedrijven, opslag- en transportbedrijven en koel- en vrieshuizen. Er is behoefte aan een centrale, uniforme plek waar bedrijven terechtkunnen voor cyberweerbaarheidsvragen en activiteiten zodat niet ieder koel-vrieshuis het wiel zelf opnieuw hoeft uit te vinden. Er is behoefte aan een nulmeting, zodat bedrijven weten hoe de huidige situatie voor ze is en wat de quick wins zijn.Het project omvat de implementatie van een nulmeting die alle leden van de (branche)organisatie Nekovri door specialisten kan laten uitvoeren. Daarnaast wordt er een Helpdesk Cyber opgezet waar leden terechtkunnen bij een specialist voor eerstelijns vragen.
Verder is het plan om koel- en vrieshuizen te ondersteunen bij continue bewustwording door middel van awarenesstrainingen en bijeenkomsten. Een expertteam Cyber, bestaande uit Nekovri-leden, zal worden opgericht om continu te toetsen of de aangeboden producten blijven aansluiten bij de behoefte van de sector. Er zullen e-learningcursussen en webinars ontwikkeld worden voor de Nekovri-leden, en zij worden periodiek op de hoogte gehouden van relevante cyberrisico’s die van toepassing zijn voor de koel- en vriessector.
Dit project heeft als doel om bewustwording te creëren over de risico’s van cyberaanvallen- en incidenten bij bedrijven in de koel-vriessector in Nederland en hen te ondersteunen bij het versterken van hun digitale weerbaarheid en naleving van de NIS2-richtlijn. Dit wordt gedaan door een specifieke cyberweerbaarheidsroutekaart te ontwikkelen voor deze sector. In deze routekaart wordt stap voor stap uitgelegd hoe een koel-vrieshuis zijn cyberweerbaarheid naar een steeds hoger niveau kan tillen, inclusief aspecten zoals het verzekeren tegen cyberaanvallen.
-
Zzp en micro-mkb cyberweerbaarheid
ID Control B.V. wil, in samenwerking met beUnited, de cyberweerbaarheid van het micro-mkb verhogen via haar landelijke netwerk van bijna 40.000 ondernemers. Gedurende 2 jaar krijgen micro-mkb-bedrijven kosteloos toegang tot bewustwordingsvideo's, minimaal 50 fysieke en online workshops, ID Control beleidscans en toetsingen (assessments). Daarnaast is er de mogelijkheid tot netwerken. De video's bevatten teasers om micro-mkb-bedrijven te interesseren voor de door de subsidie mogelijk gemaakte hulpmiddelen en uitgebreide trainingen. -
Platform Lokaal Cyberweerbaar Den Haag
Dit project van Stichting Hoger Beroepsonderwijs Haaglanden legt de basis voor een lokaal cyberweerbaarheidsplatform in Den Haag. Het Kenniscentrum Cybersecurity van De Haagse Hogeschool leidt in de opstartfase het project in nauwe samenwerking met stichting Connect2Trust en de Gemeente Den Haag. Zij kunnen rekenen op brede steun uit de stad. Dit project is de eerste stap naar een meerjarige, vrijwillige samenwerking tussen organisaties in de regio Den Haag, gericht op het verbeteren van de cyberweerbaarheid. In de eerste fase worden meer dan 1.400 organisaties in de regio Den Haag, die potentieel ernstige schade kunnen lijden door cyberincidenten benaderd om deel te nemen aan het op te richten platform. Naar verwachting zal een deel hiervan deel gaan nemen. In de fase erna wordt het platform gestaag uitgebreid.Het ontwikkelen van dit cyberweerbaarheidsplatform draagt sterk bij aan het vergroten van de cyberweerbaarheid van de samenleving en economie. Niet alleen in de Haagse regio, maar in heel Nederland: één van de deliverables van dit project is een handreiking (blauwdruk), waarmee andere regio’s dezelfde aanpak en werkwijze kunnen herhalen.
-
Cyberweerbaarheidscentrum Oost-Nederland
Gezien de economische activiteit in Overijssel en Gelderland en de cruciale rol van deze provincies in de innovatiekracht van Nederland en het achterblijven van de digitale weerbaarheid van het mkb, is een stevige stap voorwaarts urgent. Voor mkb-bedrijven in niet-vitale sectoren faciliteert dit cyberweerbaarheidscentrum het vinden van passende (vervolg)stappen, via een community, doorverwijzing naar gespecialiseerde hulpmiddelen of advies van een moderator / ervaren CISO binnen de community.-
Er wordt een overzicht opgesteld van beschikbare hulpmiddelen en samenwerking georganiseerd tussen drie verschillende ondersteuners van bedrijven. Naast eerstelijns bedrijfsmakelaars vanuit bestaand publiek-private samenwerkingen zijn dat nabije volwassen bedrijven en ICT-dienstverleners. Het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD) heeft The Cyber Partners B.V. gevraagd om het Cyberweerbaarheidscentrum Oost-Nederland vorm te geven.
Het centrum zal structureel in de behoeften van het landsdeel voorzien en is gericht op:
-
Het aansluiten bij en gebruik maken van bestaande publiek-private hulpmiddelen
-
Een sterke uitlijnen met het Cyberweerbaarheidsnetwerk, om een optimale samenwerking te waarborgen.
-
-
-
Versterken Cyberweerbaarheid Caribisch Nederland
In Caribisch Nederland komt steeds meer aandacht voor digitalisering en daarmee ook voor cybersecurity. Omdat er (nog) geen vitale bedrijven zijn aangewezen in Caribisch Nederland, is er nog geen wettelijke plicht voor belangrijke bedrijven, zoals energie-, water- en telecombedrijven, om bepaalde maatregelen te treffen. Ook is er (nog) geen ondersteuning voor bedrijven in Caribisch Nederland en is er weinig samenwerking. Het project ‘Versterken Cyberweerbaarheid Caribisch Nederland’ van Matribu B.V. brengt daar verandering in, door laagdrempelige cybersecurity-scans aan te bieden en een ISAC-netwerk op te zetten. Hiermee wordt een begin gemaakt met het in kaart brengen en versterken van de weerbaarheid van bedrijven in Caribisch Nederland.
Samenwerken met het DTC
Het DTC gaat graag samenwerkingen aan met initiatieven die een bepaalde doelgroep weerbaarder wil maken tegen cyberdreigingen. Denk je dat een samenwerking met het DTC interessant kan zijn voor jouw initiatief, branche, sector of regio? Bekijk de mogelijkheden.
Veilig digitaal ondernemen
Wil je als ondernemer of security verantwoordelijke meldingen van ernstige cyberdreigingen voor bedrijven in je mailbox ontvangen? Sluit je dan aan bij de DTC Community.
Ter ondersteuning van ondernemers is er ook een breed palet aan cybersecurity informatie en een gereedschapskist met cybertools. Testen of je de basis al op orde hebt? Doe de CyberVeilig Check voor zzp en mkb en check of je in aanmerking komt voor de Mijn Cyberweerbare Zaak subsidieregeling!