Internetconsultatie Cyberbeveiligingsbesluit en Besluit weerbaarheid kritieke entiteiten gesloten

De internetconsultatie van de concept-algemene maatregelen van bestuur (amvb’s) behorende bij de Cyberbeveiligingswet en de Wet weerbaarheid kritieke entiteiten is inmiddels gesloten. Het gaat om het Cyberbeveiligingsbesluit en het Besluit weerbaarheid kritieke entiteiten. Deze sluiting geldt ook voor de consultatie van de ontwerp-ministeriële regelingen over de zorgplicht behorende bij de Cyberbeveiligingswet. De consultatieperiode liep van 20 februari tot en met 30 maart 2025. Om een zo groot mogelijke groep te betrekken bij de totstandkoming van de besluiten konden burgers, bedrijven en instellingen suggesties doen via internetconsultatie.nl.

De Cyberbeveiligingswet en Wet weerbaarheid kritieke entiteiten zijn de omzetting in nationale wetgeving van twee Europese richtlijnen: de Network and Information Security Directive (NIS2) en de Critical Entities Resilience Directive (CER). Deze hebben als doel om de weerbaarheid van EU-lidstaten te versterken door ervoor te zorgen dat organisaties die in de lidstaten actief zijn, voldoende weerbaar zijn tegen allerlei dreigingen. De voorstellen voor beide wetten zullen naar verwachting binnenkort bij de Tweede Kamer worden ingediend.

Binnengekomen reacties

Na het sluiten van de consultatie worden de binnengekomen reacties op de concept-amvb’s en op de concept-ministeriële regelingen bekeken en wordt beoordeeld of en in hoeverre deze reacties aanleiding geven tot aanpassingen. De inzet is dat de wetten en de amvb’s gelijktijdig en zo snel mogelijk in werking treden, dit is ook afhankelijk van onder meer de voortgang van de behandeling van de wetsvoorstellen in de Tweede Kamer en Eerste Kamer.

Start je voorbereiding

De Rijksoverheid adviseert organisaties niet af te wachten totdat de Cyberbeveiligingswet en de Wet weerbaarheid kritieke entiteiten voor hen in werking zijn getreden. De risico’s die organisaties met betrekking tot hun systemen lopen, zijn er immers nu ook al. Inspiratie nodig? Raadpleeg de website van het NCSC of het DTC voor tips en hulpmiddelen bij de voorbereiding op de Cyberbeveiligingswet.

Vragen?

Hoewel nog niet alle details bekend zijn, wordt er volop kennis en ervaring uitgewisseld door inhoudsdeskundigen over bijvoorbeeld ketenbeveiliging. In de online DTC Community is een speciale NIS2-themaruimte ingericht voor het delen van vragen en ervaringen. Je kunt op dit online platform in direct contact komen met duizenden andere ondernemers en cybersecurity professionals.

 

Veilig digitaal ondernemen

Wil je als ondernemer of security verantwoordelijke meldingen van ernstige cyberdreigingen voor bedrijven in je mailbox ontvangen? Sluit je dan aan bij de DTC Community.
Ter ondersteuning van ondernemers is er ook een breed palet aan cybersecurity informatie en een gereedschapskist met cybertools. Testen of je de basis al op orde hebt? Doe de CyberVeilig Check voor zzp en mkb en bekijk de 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen.