Op 10 januari 2023 stopt Microsoft met het ondersteunen van Windows 8.1. Dit betekent dat Microsoft geen nieuwe software-updates meer uitbrengt om kwetsbaarheden of andere fouten op te lossen. Windows 8.1 is End-of-Life (EoL); het besturingssysteem heeft volgens de fabrikant het einde van zijn levenscyclus bereikt.
Geen nieuwe (beveiligings)updates
Het blijven gebruiken van een besturingssysteem dat niet meer wordt ondersteund, heeft tot gevolg dat nieuwe kwetsbaarheden of andere fouten niet meer worden opgelost. Je krijgt dus geen nieuwe (beveiligings)updates meer. Dit betekent dat er beveiligingsrisico's kunnen ontstaan voor je eigen IT-systemen en mogelijk ook voor systemen buiten je organisatie.
Advies voor Windows 8.1-gebruikers
- Upgrade computers die nog gebruik maken van Windows 8.1 (of ouder) naar een versie van Windows die nog wel ondersteund wordt.
- Upgrade bij voorkeur naar de meest recente versie; dit is momenteel Windows 11. Check vooraf of dit qua licenties of compatibiliteit mogelijk is.
- Mocht je niet kunnen upgraden naar Windows 11 (door bijvoorbeeld hardware vereisten), dan is Windows 10 ook een optie. Deze versie van Windows wordt nog ondersteund tot 14 oktober 2025.
Advies voor Windows Server 2012(R2)
Ook vragen we aandacht voor Windows Server 2012(R2). Deze server versie van Windows zal 10 oktober 2023 geen ondersteuning meer ontvangen en krijgt dus ook geen nieuwe (beveiligings)updates meer.
- Upgrade servers die nog gebruik maken van Windows Server 2012(R2) naar een versie die nog wel ondersteund wordt.
- Kies bij voorkeur de meest recente versie; dit is momenteel Windows Server 2022. Check vooraf of dit qua licenties of compatibiliteit mogelijk is.
- Wees je ervan bewust dat het upgraden van een Windows Server besturingssysteem lastiger is dan het upgraden van een besturingssysteem voor laptops/desktops. Het vraagt vaak dat er een migratiepad nodig is en dit vergroot de doorlooptijd.
Microsoft geeft voor Windows Server 2012(R2) de mogelijkheid om tegen betaling nog tot maximaal 3 jaar na de genoemde datum voorzien te worden van kritieke of belangrijke beveiligingsupdates. Dit programma staat bekend als Extended Security Updates (ESU) en dien je per apparaat aan te schaffen. Microsoft communiceert dit programma als een 'last resort'.
Meer informatie
Wil je meer weten over End-of-Life? Ook voor andere software of hardware producten kan dit van belang zijn.
Veilig digitaal ondernemen
Wil je als ondernemer of security verantwoordelijke meldingen van ernstige cyberdreigingen voor bedrijven in je mailbox ontvangen? Sluit je dan aan bij de DTC Community.
Ter ondersteuning van ondernemers is er ook een breed palet aan cybersecurity informatie en een gereedschapskist met cybertools. Testen of je de basis al op orde hebt? Doe de Basisscan Cyberweerbaarheid of CyberVeilig Check voor mkb en zzp.