DTC blikt terug op grote stappen in 2024

Een recordaantal websitebezoekers, verschillende mijlpalen op de DTC Community, verdergaande samenwerking met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en twee goed benutte subsidieregelingen. Het Digital Trust Center (DTC) heeft het afgelopen jaar weer grote stappen gezet om de digitale weerbaarheid van ondernemend Nederland te vergroten.

Meer groei en bereik in 2024

Allereerst wat cijfers. De DTC Notificatiedienst heeft het afgelopen jaar Nederlandse bedrijven voor ruim 238.000 kwetsbaarheden gewaarschuwd. Dat is 70% meer dan in 2023. Het bedrijfsleven weet de informatie en hulpmiddelen van het DTC ook steeds beter te vinden; de website is in 2024 bijna 400.000 keer bezocht en de interactieve tools zijn ruim 26.000 keer gebruikt. Dat is een stijging van respectievelijk 19% en 30% ten opzichte van een jaar eerder.

Daarnaast zijn er 5 nieuwe samenwerkingsverbanden tot stand gekomen en groeide het aantal leden van de DTC Community tot ruim 5.000 leden. Dit toont aan dat ondernemers niet alleen het DTC, maar óók elkaar beter weten te vinden in het delen van kennis over cybersecurity. 

Intensievere samenwerking met het NCSC

In 2024 is de samenwerking met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) verder verdiept, met gezamenlijke inspanningen rond het Cyberweerbaarheidsnetwerk, NIS2-informatie, doelwit- en slachtoffernotificatie en bij verschillende kwetsbaarheden en waarschuwingen. De samenwerking met het NCSC intensiveert nog verder in 2025 met als doel een volledige integratie volgend jaar.  

Mijn Cyberweerbare Zaak

Een van de hoogtepunten afgelopen jaar was de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’. Micro en kleine ondernemingen konden met deze regeling subsidie krijgen voor de kosten van de aanschaf en implementatie van belangrijke cyberweerbaarheidsmaatregelen. Er was een totaalbedrag van 1 miljoen euro beschikbaar. Dit bedrag is ruimschoots aangevraagd.

Onderzoek naar cyberweerbaarheid door TNO

In mei is het onderzoeksrapport ‘Inzicht in motivaties en barrières door doelgroepsegmentatie’ gepubliceerd. Het DTC heeft TNO gevraagd om te onderzoeken hoe de actiebereidheid vergroot kan worden bij Nederlandse bedrijven. Het doel van dit onderzoek is om inzicht te geven in de motivaties en barrières die verschillende bedrijven ervaren bij veilig digitaal ondernemen.

DTC Community: online verbinden, offline ontmoeten

De DTC Community groeide in 2024 door tot meer dan 5.000 leden. Een belangrijk moment was de eerste fysieke bijeenkomst, het Digital Trust Community Event (DTCE) op 16 mei 2024. Hier kwamen honderden leden samen om kennis te delen over onderwerpen zoals AI, quantumtechnologie, gedragsverandering en de impact van ransomware.

Van NIS2 naar de Cyberbeveiligingswet

De aankomende Cyberbeveiligingswet (Cbw), die voortvloeit uit de Europese NIS2-richtlijn, vraagt van meer bedrijven om hun digitale veiligheid te versterken. Het DTC ondersteunt organisaties hierin via het NIS2-startpunt met praktische tools, good practices van CISO's, een invulbare keteninventarisatie om aan de slag te gaan met risico's in de keten en andere handige checklists. Op de DTC Community is er een speciale NIS2-samenwerkruimte ingericht. 

64 samenwerkingsverbanden en 5 subsidieontvangers

Om de doelgroep van 2,4 miljoen bedrijven zo effectief mogelijk te bereiken en benaderen werkt het DTC nauw samen met 64 samenwerkingsverbanden. In 2024 werden 5 nieuwe partners toegevoegd via de subsidieregeling Versterking Cyberweerbaarheid. Publiek-private samenwerking is heel belangrijk om de missie en doelgroep te bereiken.

"Dankzij het DTC kunnen we regionaal opereren, met een landelijke uitstraling. Wij kennen de regio goed, maar kunnen op onze beurt goed gebruikmaken van het netwerk, de tools en diensten van het DTC. Dat is een mooie wisselwerking en zo versterken we elkaar" aldus Erik Miedema van MKB Cybercampus tijdens de meest recente netwerkbijeenkomst van het DTC in december.

Vooruitblik naar de vernieuwde organisatie

Het afgelopen jaar is de integratie van het DTC met het NCSC en het Computer Security Incident Response Team voor digitale dienstverleners (CSIRT-DSP) verder vormgegeven. Belangrijke ontwikkelingen waren een verkenning van de organisatiecultuur, het ontwikkelen van 5 gezamenlijke basisprincipes, een visievorming op de rollen van het vernieuwde NCSC en de verdere implementatie hiervan. Verder is er in multidisciplinaire teams gewerkt aan het versneld en gedigitaliseerd opleveren van doelwit- en slachtoffernotificaties en kwetsbaarheden.

Daarnaast wordt er onderling tussen de verschillende teams het DTC en het NCSC al op diverse wijze samengewerkt. Het realiseren van meer gezamenlijke producten is één van de doelen van 2025. "Veel is al in voorbereiding, maar dit jaar voegen we de organisaties met een rijke historie en alle cyberexperts, werkwijzen en tooling definitief samen tot één. Dat geeft nu al veel energie," aldus transitiemanager Dora Horjus.

Nieuwe manager DTC over 2025

Eind 2024 ging DTC-manager Michel Verhagen met pensioen. Zijn opvolger, Martin Jan Hurenkamp, zegt dat het jaar 2025 voor het DTC in het teken zal staan van de migratie naar het NCSC: "Het zorgvuldig integreren van onze producten, diensten en communicatiekanalen om één centraal punt voor cybersecurity te creëren zal de nodige ontwikkelcapaciteit vereisen. We voorzien dan ook dat er minder nieuwe adviesproducten en tools gemaakt kunnen worden dan gebruikelijk. Maar tijdens de verbouwing gaat de verkoop gewoon door, dus de 2,4 miljoen bedrijven, hun medewerkers en ons cybernetwerk van 64 samenwerkingsverbanden kunnen ook in dit verhuisjaar rekenen op onze kennis, bereikbaarheid en bereidwilligheid om samenwerkingen te smeden."

Kamerbrief over voortgang DTC

Afgelopen dinsdag 11 februari informeerde minister Beljaarts van Economische Zaken de Tweede Kamer over de voortgang van het DTC in een kamerbrief. Hij schreef onder andere over het toegenomen bereik van de website, de groei van de community en de naderende integratie met het NCSC.

 

Veilig digitaal ondernemen

Wil je als ondernemer of security verantwoordelijke meldingen van ernstige cyberdreigingen voor bedrijven in je mailbox ontvangen? Sluit je dan aan bij de DTC Community.
Ter ondersteuning van ondernemers is er ook een breed palet aan cybersecurity informatie en een gereedschapskist met cybertools. Testen of je de basis al op orde hebt? Doe de CyberVeilig Check voor zzp en mkb en bekijk de 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen