Hoe kies ik een firewall?

Voor veel organisaties is een firewall een belangrijk middel om het bedrijfsnetwerk en -applicaties tegen bedreigingen van buitenaf te beschermen. Wanneer je (nog) geen gebruik maakt van een firewall, kan het erg ingewikkeld zijn om hier een gedegen en weloverwogen keuze in te maken. Iedere firewall oplossing heeft namelijk voor en nadelen.

 

Keuzehulp bij aanschaf van een firewall

Hoe kies je als ondernemer een product dat voldoet aan het eisenpakket en voorziet in de mogelijke toekomstige behoeftes van jouw organisatie? Om je te helpen geven we je hieronder 5 tips en overwegingen:

  1. Raadpleeg je risicoanalyse
    Bekijk voordat je nadenkt over de implementatie van een firewall eerst naar de risicoanalyse die je organisatie heeft uitgevoerd. Zodra je de risico’s en de te beschermen belangen in kaart hebt, kun je beter bepalen welk firewall-product hier op kan aansluiten.
     
  2. Prijs ten opzichte van functionaliteiten
    Ga na welke werkzaamheden en aanverwante functionaliteiten voor jouw organisatie van cruciaal belang zijn. Moeten werknemers bijvoorbeeld kunnen werken op afstand? Dan is een firewall met VPN-ondersteuning gewenst. Wanneer dit niet belangrijk is voor jouw organisatie, is het uiteraard zonde om hierin te investeren. Bekijk dus goed waar de oplossing past binnen jouw beveiligingsstrategie en niet enkel naar functionaliteiten.
     
  3. Zelf beheren of uitbesteden?
    Je kunt ervoor kiezen om een firewall van a-tot-z te laten configureren en beheren door een externe partij. Afhankelijk van de afspraken met de leverancier die je maakt, kun je (het vaak specialistische) werk volledig uit handen laten nemen. Als je ervoor kiest om de firewall oplossing intern te beheren, is het zeer belangrijk om personeel goed op te leiden en vertrouwd te maken met het product. Want wanneer het firewall product slecht geconfigureerd is of niet actief wordt onderhouden, biedt dit mogelijk - ondanks alle investeringen - weinig tot geen bescherming.
     
  4. Ondersteuning
    Als je er voor kiest om de firewall extern te laten beheren, is het belangrijk dat de partij die het beheer gaat doen het product naar keuze ook daadwerkelijk ondersteunt. Vergeet hierbij geen rekening te houden met eventuele onderhoudscontracten, dus maak concrete afspraken met de leverancier en zorg voor goede ondersteuning. Is er bijvoorbeeld een technische helpdesk beschikbaar die je kunt benaderen bij vragen en problemen?
    Bekijk ook het gebruiksgemak. Hoe gemakkelijker een firewall te beheren is, hoe gemakkelijker het voor medewerkers zal zijn om aan te leren, te configureren, onderhouden en problemen op te oplossen.
     
  5. Schaalbaarheid
    Is de firewall in staat om op te schalen naarmate de organisatie groeit?Wat gebeurt er bijvoorbeeld als er (veel) nieuwe werknemers bij komen en ook gebruik gaan maken van de firewall? Hierbij gaan zaken als VPN-doorvoer en gelijktijdige verbindingen een rol spelen. Wat je niet wilt, is dat deze zaken een beperkende rol gaan spelen waardoor mogelijk de productiviteit van de gehele onderneming vermindert.

Meer weten over firewalls?

Wil je meer weten over de functie van een firewall? Of over welke functionaliteiten firewalls kunnen beschikken?