Sluit

Hoe kies ik sterke antivirussoftware?

De markt van antivirussoftware verandert continu. Met behulp van onderstaande punten geven wij je handvatten voor het kiezen van antivirussoftware. De genoemde punten zijn daarbij een richtlijn. Voor specifieke informatie over producten en functionaliteiten verwijzen wij je naar de websites van de verschillende leveranciers.
 

Vragen met betrekking tot functionaliteiten

  • Hoe vaak wordt de virusdefinitielijst bijgewerkt?
    Als dit enkele keren per dag, week of maand is, dan zegt dit wat over de actualiteit van het pakket, maar ook van het niveau van bescherming. In het algemeen kan je zeggen dat hoe actueler een lijst is, hoe veiliger je bent als gebruiker.
  • Hoeveel impact heeft de virusscanner op het gebruik van jouw kantooromgeving?
    Als je bij het openen van ieder mailtje 20 seconden moet wachten voordat het mailtje zich opent, dan kan dit impact hebben op de efficiëntie voor jouw bedrijfsprocessen. Vaak is antivirussoftware voor een korte periode zonder kosten te gebruiken en te testen, dit zou kunnen helpen om te testen welk pakket het beste aansluit op de behoeften van je bedrijf.
  • Welke apparaten wil je beschermen?
    Dit is een vraag die relevant is, omdat het kan zijn dat een specifiek pakket voor slechts een deel van je organisatie werkt. Kijk dus goed of een pakket op al jouw apparatuur werkt. Denk hierbij aan de combinatie van macOS, Microsoft Windows, Linux of Android besturingssysteem, maar ook het niveau van de besturingssystemen. Daarbij is het verstandig om na te denken over op welke apparaten je de software wil gebruiken. Heeft het pakket de mogelijkheid om op servers, desktop, laptop, telefoon en tablet te worden geïnstalleerd?
  • Welk niveau van kennis wordt verondersteld bij het  beheer van het pakket?
    Onder beheer versta je al de activiteiten die je moet doen om software te laten werken. Ga je zelf instellingen wijziging in de virusscanner of wil je dat het systeem dit voor jou doet? Mocht je een ICT-leverancier hebben, dan kan je het beheer wellicht uitbesteden. Als je het zelf gaat beheren dan is het verstandig om te kijken welke standaard instellingen er zijn en na te denken of je voldoende kennis hebt om het beheer zelf te doen.

Standaardbeveiliging

Microsoft en MacOS hebben standaard beveiliging ingebouwd, dit is bescherming voor individuele gebruikers, maar heeft ook zijn beperkingen. Voor zakelijke toepassingen is het aan te raden gebruik te maken van een op ondernemers ingericht softwarepakket.

Mocht je jouw IT hebben uitbesteed aan een leverancier, dan is jouw leverancier uiteraard een goede partner om je te helpen bij de keuze van antivirussoftware. Om je daarbij te helpen zijn er ook een aantal onafhankelijke onderzoekinstellingen die antivirussoftware testen. Dit zijn bijvoorbeeld AV-test en AV-comparatives. Bij deze organisaties kan je specifieke vergelijkingen maken tussen verschillende pakketten.

Gratis of betaald

In de markt van antivirussoftware bestaan betaalde en gratis versies. Gratis klinkt goed want dat kost je niks. Toch zitten hier een aantal haken en ogen aan. Hieronder vind je een overzicht van een aantal belangrijke verschillen tussen betaalde en gratis versies van antivirussoftware.

  • Vaak zit er een verschil in de doelgroep van de antivirussoftware. Er bestaan particuliere versies en bedrijfsversies. Veelal wordt de particuliere versie gratis aangeboden. Voor jou als ondernemer is het belangrijk om na te gaan of er bijvoorbeeld een verschil zit in de gebruikersvoorwaarden. Het kan zijn dat je als bedrijf niet van de particuliere variant gebruik mag maken.
  • In de gebruikersvoorwaarden zal je ook verschillen terugvinden in de vorm van ondersteuning die wordt geboden bij gratis en betaalde versies. In sommige gevallen zal dit online support zijn in bijvoorbeeld de vorm van veel gestelde vragen, in andere gevallen een (telefonische) helpdesk voor specifieke vragen. In zijn algemeenheid kan je zeggen dat als je een betaalde dienst afneemt je meer directe ondersteuning kan krijgen. Met een complexe omgeving waarin je zelf het beheer voert kan uitgebreide ondersteuning erg relevant zijn.
  • Betaalde versies bevatten vaak meer diensten, zoals actieve scans van documenten, e-mails en webpagina's zodra een gebruiker die aanklikt. Of jij deze extra functionaliteiten nodig hebt ligt uiteraard aan jouw eigen inschatting.
  • Het is van belang hoe vaak een virusdefinitielijst wordt bijgewerkt. In de gebruikersvoorwaarden vind je terug met welke regelmaat een dergelijke update plaatsvindt. Je kan je voorstellen dat bij een betaalde dienst een leverancier vaker een update ter beschikking zal stellen dan bij een gratis versie.
  • Een laatste verschil zit in het verdienmodel van het antivirusbedrijf. Om toch aan inkomsten te komen zullen gratis versies vaak van advertenties worden voorzien. Bij betaalde versies zul je die niet terugzien omdat je daar direct aan de leverancier betaalt. Uiteraard is dit ook een persoonlijke keuze wat je prettiger vindt.

Tot slot is het belangrijk te vermelden dat ook het aanschaffen van antivirussoftware een proces is waarbij je een afweging maakt van belangen. Vergeet niet dat het installeren of aanschaffen van een antiviruspakket geen garantie is op een volledig veilige werkomgeving, maar wel een eerste verdedigingslinie is tegen malware, ransomware en hackers.