Geslaagde DTC-netwerkbijeenkomst: 'Voelt als een reünie'

Op maandag 9 december kwamen ruim 50 deelnemers samen in Utrecht voor een netwerkbijeenkomst van het Digital Trust Center (DTC). Een korte terugblik op deze dag, die in het teken stond van ontmoeting en kennisdeling tussen de partners die zich gezamenlijk inzetten om het Nederlandse bedrijfsleven digitaal weerbaar maken.

Een kerstgevoel komt je tegemoet als je door de gangen van het sfeervolle Carlton President Hotel loopt, op weg naar de Summit-zaal, waar de bijeenkomst van het DTC vandaag plaatsvindt. Na een kort openingswoord van relatiemanager Jacco van der Kolk staat er gelijk een bijzonder moment op het programma. De nieuwe DTC-manager Martin Jan Hurenkamp stelt zich voor aan de zaal.

Hij neemt het stokje over van Michel Verhagen, die na een gevarieerde 40-jarige loopbaan bij het ministerie van Economische Zaken afscheid neemt. Martin Jan zegt dat hij ernaar uitkijkt om te starten met deze "grote uitdaging" en onderstreept het belang van publiek-private samenwerkingen. Hij is onder de indruk van het DTC en wat zijn voorganger al heeft bereikt: "Het zijn letterlijk en figuurlijk grote schoenen om in te staan."

Nieuwe samenwerkingsverbanden

En dan over naar de samenwerkingsverbanden. Vijf nieuwe initiatieven krijgen vandaag de kans zichzelf voor te stellen. Deze initiatieven op het gebied van cyberweerbaarheid hebben zich het afgelopen jaar aangesloten bij het netwerk van DTC samenwerkingsverbanden aangesloten. Daarmee staat de teller nu op 64 samenwerkingen.

Marit van Piggelen, Pim Remmerswaal en Mourad Ouled Larbi van School-CERT trappen af. Deze sectorale CERT (Computer Emergency Response Team) is voor scholen in het primair en voortgezet onderwijs. Het komt voort uit het programma Digitaal Veilig Onderwijs van het ministerie van OCW, Kennisnet, SIVON, de PO-Raad en de VO-raad. School-CERT hoopt komend jaar alle 1.300 schoolbesturen aan te sluiten. "Wij willen de rots in de branding zijn voor scholen in Nederland."

René van der Eijk licht vervolgens een samenwerking toe van Synthesis, Biebcloud, Bibliotheken, OAN, Synthesis en Venturias. Het doel van dit samenwerkingsverband is om laagdrempelige teamevents te organiseren om medewerkers bewust te maken van cyberrisico's. Elke maand is er een nieuw cyberthema en voor de events wordt gebruikgemaakt van social en experiential learning. René: "Het is soms het beste om mensen ergens tegenaan te laten lopen."

Het woord is daarna aan Erik Miedema van MKB Cybercampus. Hij vertelt over CyberZorg Noord, een samenwerking dat zich richt op de cyberweerbaarheid van de zorgsector in Noord-Nederland, onder meer door het aanbieden van een speciale cyberscan. Erik: “Een regionale branchegerichte aanpak werkt goed, dat hebben we eerder al gezien bij initiatieven gericht op de agrarische sector.”

Het Cyberweerbaarheidscentrum Maakindustrie Zuid-Holland richt op bedrijven in de maakindustrie in Zuid-Holland. Het is een brede samenwerking van verschillende bedrijven en organisaties. Namens de samenwerkende partijen vertelt Anne Visser over de successen van de afgelopen tijd.

Marcela Neves en Murielle Abi Akar presenteren het samenwerkingsverband Cyber Resillience for NGO's. Dit nieuwe initiatief heeft de afgelopen periode hard gewerkt om de zwakke plekken in de cybersecurity van NGO's in Nederland in kaart te brengen. De komende periode worden verschillende activiteiten opgestart, waaronder een bewustwordingscampagne gericht op NGO's.

Grote variatie aan samenwerkingsverbanden

Relatiemanager Anouk de Rooij benadrukt dat er afgelopen jaar nog meer samenwerkingsverbanden zich hebben aangesloten bij het Digital Trust Center. "Helaas kon niet iedereen erbij zijn vandaag om zichzelf voor te stellen." Waarna alle andere aanwezige samenwerkingspartners zich ook kort voorstellen. De diversiteit aan samenwerkingspartners is groot, variërend van mkb-brede tot branchespecifiek en regionale initiatieven.

Ook verschillende relatiemanagers van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), waar het DTC vanaf 1 januari 2026 een nieuwe organisatie mee zal vormen, zijn vandaag aanwezig. Na een uitgebreide netwerkpauze geeft DTC-manager Michel Verhagen een presentatie over het vernieuwde NCSC. Michel licht de rollen van de nieuwe nationale cyberorganisatie toe, zoals uitvoeringscoordinator voor het cyberweerbaarheidsnetwerk, een kennis- en adviescentrum, nationaal C-SIRT én sectoraal C-SIRT. Ook gaat hij in op de leidende principes, waaronder publiek-private samenwerking. Hoewel nog niet alles uitgekristalliseerd is, blijft het streven gericht op een wendbare, proactieve en betrouwbare nationale cyberweerbaarheidsorganisatie. "The best of both worlds."

In een vakinhoudelijke presentatie gaan Evelien Bras en Erik Remmelzwaal vervolgens in op een partnerschap tussen FERM en cybersecuritybedrijf Zolder. FERM richt zich op het digitaal weerbaar maken van de Rotterdamse haven. Deelnemers van het samenwerkingsverband kunnen onder andere gebruikmaken van de applicatie Attic van Zolder. Het bedrijf bouwde een koppeling voor Attic om dreigingsinformatie vanuit een MISP-platform in Microsoft Sentinel te plaatsen. Daarmee kunnen detecties van cyberdreigingen tot begrijpelijke alarmeringen, legt Erik uit. FERM heeft hier al goede ervaringen mee opgedaan en hoopt ook andere samenwerkingsverbanden te inspireren om met de koppeling aan de slag te gaan. Er is een Nederlandstalige whitepaper uitgebracht waarin de koppeling tot in detail wordt uitgelegd. Deze is gratis te downloaden.

Aan het einde van de middag staan er nog enkele rondetafelgesprekken op de agenda. Er worden drie plekken in de zaal ingericht om wat meer in detail in gesprek te gaan over verschillende onderwerpen: het vernieuwde NCSC, over de samenwerkingsverbanden en overige onderwerpen.

In de praktijk worden dit uiteindelijk 15 kleine groepjes van deelnemers die met elkaar in gesprek gaan, tot de borrel aan toe. Want uiteindelijk is het netwerken toch het belangrijkste van deze dag en dat is al met al goed gelukt tijdens deze geslaagde bijeenkomst. Of zoals een van de deelnemers het onder woorden brengt: "Zo'n netwerkbijeenkomst voelt altijd weer als een reünie."

Deelnemers over de bijeenkomst

Erik Miedema: 

"Of ik me inmiddels al een veteraan mag noemen op het gebied van deze bijeenkomsten? Misschien wel, ik ben er al vanaf de eerste keer in 2018 bij. We richten ons met de MKB Cyber Campus op een regionale, branchespecifieke aanpak. Vaak in samenwerking met de brancheorganisaties, want als je die aan boord hebt, krijg je de ondernemer ook gemakkelijker mee. Dankzij het DTC kunnen we regionaal opereren, met een landelijke uitstraling. Wij kennen de regio goed, maar kunnen op onze beurt goed gebruikmaken van het netwerk, de tools en diensten van het DTC. Dat is een mooie wisselwerking en zo versterken we elkaar."

Marit van Piggelen

"Dit is mijn eerste keer bij een netwerkbijeenkomst van het DTC. Ons samenwerkingsverband School-CERT is nog maar een jaar geleden aangesloten bij het netwerk van het DTC, omdat het een nieuw initiatief is. Ik vind het een leuke, gezellige bijeenkomst. Het is interessant om verschillende perspectieven mee te krijgen in plaats van dat je in je eigen bubbel blijft zitten. Zo vond ik het verhaal van FERM over de MISP-koppeling interessant voor ons om over na te denken. Wat mij hier in ieder geval duidelijk wordt: er gebeurt meer dan je weet. Er zijn zoveel interessante projecten op het gebied van cyberweerbaarheid!"

Alle foto's van deze bijeenkomst: