Nationale Beheersorganisatie Internet Providers

NBIP
De stichting Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP) en AbuseIO hebben samen met andere stakeholders het plan opgevat om aanbieders van digitale infrastructuur te mobiliseren om meer te gaan doen met het bestrijden van misbruik en cybercriminaliteit in hun netwerken.

Voor wie is dit initiatief geschikt?

Doelgroep:
  • Een zzp of mkb
  • Een groot bedrijf (>250 medewerkers)
Sector:
  • Sectoroverstijgend
Regio:
  • Regio-overstijgend
Volwassenheidsniveau:
  • Gevorderde kennis van cybersecurity
  • Expert kennis van cybersecurity
  • Weet ik niet, toon me alle initiatieven
Hulpvraag:
  • Ik wil informatie over actuele cybersecurity dreigingen en of kwetsbaarheden.

Oprichtingsjaar

2002

Initiatiefnemers

  • Nationale Beheersorganisatie Internet Providers;
  • Stichting AbuseIO.

Doelstelling

De stichting Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP) en AbuseIO hebben samen met andere stakeholders het plan opgevat om aanbieders van digitale infrastructuur te mobiliseren om meer te gaan doen met het bestrijden van misbruik en cybercriminaliteit in hun netwerken. Aan de hand van een gezamenlijke aanpak kunnen bedrijven daadwerkelijk zelf iets doen aan de bestrijding van cybercriminaliteit. Deze aanpak is gericht op het proactief informeren over hetgeen zich in hun netwerken afspeelt.

Een essentiële randvoorwaarde voor het bereiken van die ambitie is het realiseren van één sectoraal aansluitpunt voor alle Nederlandse digitale service providers (DSP's). Via dat aansluitpunt kan informatie snel, gericht op een gestandaardiseerde manier worden verspreid, wordt versnippering voorkomen, worden DSP's ontzorgd en wordt de drempel voorheen om meer aan bestrijding van cybercriminaliteit te doen aanzienlijk verlaagd.

Omdat de beoogde partijen netwerk, hosting of cloud diensten leveren heeft deze centrale functie een groot effect op de uiteindelijk doelgroep. De providers leveren immers hun diensten aan het bedrijfsleven in Nederland en daarbuiten. Door deze providers te motiveren tot handelen, wordt het gehele mkb bereikt en kan cybercriminaliteit effectiever bestreden worden.

Activiteiten

Ben je actief als internet service provider of hosting- of cloudprovider? De kans is dan groot dat je te maken hebt met ‘abuse’. Het gaat dan om onrechtmatige content zoals materiaal dat inbreuk maakt op auteursrechten of beeldmateriaal van seksueel kindermisbruik maar ook om command-and-control servers van botnets, phishing sites en spamservers.

Vanzelfsprekend doe je er alles aan om dit soort content van je systemen te weren. Uit onderzoek van de TU Delft blijkt dat dit veel providers niet of beperkt lukt. Dat is geen onwil, maar wel de realiteit. Dat kan en moet anders. Door aan te sluiten op het Clean Networks platform krijg je inzicht in abuse op je systemen en netwerken zodat je snel gerichte actie kunt ondernemen.