Cyberweerbaarheidscentrum Greenport
Oprichtingsjaar
Initiatiefnemers
Delphy, Dutch Fresh Port, Royal FloraHolland, Glastuinbouw Nederland, Greenport West-Holland, GroentenFruit Huis, Hoogendoorn Automatisering, Interpolis,
Security Delta (HSD), het Digital Trust Center, de Haagse Hogeschool en de Provincie Zuid-Holland.
Doelstelling
Het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport helpt glastuinbouwbedrijven hun cybersecurityniveau te verhogen. Bedrijven en organisaties zijn op veel verschillende manieren digitaal verbonden met andere ketenpartijen en toeleveranciers. Zorgen voor veiligheid is dus een gezamenlijke opgave; het vraagt een ketenaanpak. Die aanpak is het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport: een gezamenlijk loket voor digitale veiligheid voor bedrijven in het tuinbouwcluster, zoals productiebedrijven, veredelaars, etc.
Activiteiten
- Concrete handvatten en tools om het cybersecurity-niveau te verhogen. Het CW Greenport heeft een serie tools waarmee ondernemers kunnen werken aan een basisniveau van cybersecurity binnen hun organisatie. Deelnemers krijgen via de website onbeperkt toegang tot deze besloten toolbox. Dit gebeurt vanuit de basisprincipes van veilig digitaal ondernemen.
- Beveiligingsadvies ten aanzien van kwetsbaarheiden in hardware en software, zowel op gebied van automatisering als op het gebied van procestechnologie.
- Een 0-meting van het cybersecurity-niveau van uw organisatie, plus daarbij horende stappen om dit te verbeteren. De 0-meting wordt uitgevoerd via een interview. Aan de hand van een vragenlijst worden de bovenstaande vragen beantwoord. De ondernemer ontvangt na afloop een rapport en een adviesgesprek met de conclusies, aanbevelingen en concrete stappen.
- Hulp door cybersecurity-experts aan wie u vragen kunt voorleggen en die u op weg helpen. De spreekuren zorgen ervoor dat u met al uw vragen, specifiek of algemeen, terecht kunt bij onze experts zodat u uw cybersecurity op een effectieve manier kunt verbeteren.
- Een digitaal loket voor raad en advies. U kunt verder vragen stellen aan de cybersecurity experts via het digitaal loket op de website, maar u kunt ook uw vragen stellen aan de community. Hiervoor hebben we een signal groep, waarin informatie wordt gedeeld.
- Actuele, relevante en duidelijke dreigingsinformatie op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport biedt deelnemers toegang tot de meest actuele en relevante dreigingsinformatie: deze informatie is normaal alleen beschikbaar voor de top vitale organisaties in Nederland. Deze dreigingsinformatie kan, indien gewenst, op organisatieniveau worden verstrekt. Hiermee hebben we onder andere toegang tot de dreigingsinformatie vanuit het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).
- Cybercafés voor kennis en netwerken. Het CW Greenport Cybercafé wordt meerdere keren per jaar georganiseerd door het Cyberweerbaarheidscentrum in samenwerking met deelnemende partijen. Tijdens deze events komt de community achter het cyberweerbaarheidscentrum samen om kennis en ervaringen te delen en te netwerken. Bij elk cybercafé spreekt er een aantal experts over een specifiek cybersecurity-onderwerp en is er ruimte voor discussie en vragen. Zo kunnen we, als keten, van én met elkaar leren in een informele omgeving.
- Expert-overleggen voor delen van kennis en kunde. Het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport organiseert expert-overleggen in het Information Sharing and Analysis Centre (ISAC). Deze overleggen zijn bestemd voor deelnemers waarvan het niveau van cyberweerbaarheid medium of hoog is. Met ISAC krijgen deelnemers – en de sector als geheel – de kans om kennis te delen en daarmee de cyberweerbaarheid van de sector te verbeteren.